V Jablonci zabojují o tituly mladí čeští atleti

  • Home
  • V Jablonci zabojují o tituly mladí čeští atleti

V Jablonci zabojují o tituly mladí čeští atleti

  • Home
  • Sport
  • V Jablonci zabojují o tituly mladí čeští atleti

Jablonec nad Nisou na atletickém stadionu Střelnice hostí o tomto víkendu mistrovství České republiky mužů a žen do 22 let. Diváci uvidí i dva účastníci olympiády v Paříži.

Na šampionát dorazí přes pět set závodníků a o tituly a medaile se bude bojovat v devatenácti disciplínách. Největšími hvězdami mistrovství budou sprinter Eduard Kubelík s oštěpařkou Petrou Sičakovou. „Oba reprezentovali Česko na mistrovství Evropy v Římě i na nedávných olympijských hrách v Paříži, kde Sičakové unikl postup do finále o necelý metr a letošní osobní rekord si dokázala zlepšit na 62,12. Kubelík bude v Jablonci usilovat o sprinterský double, jelikož je přihlášen na stovku i dvoustovku,“ prozradil pro MFD Dušan Molitoris, šéf pořádajícího jabloneckého klubu a předseda organizačního výboru MČR do 22 let.

Na delší distanci se letos Kubelík blýskl v hale výkonem 20,66 a je jasným favoritem na zlato. Na stovce ho naopak čeká velký boj s několika sprintery s osobními rekordy kolem 10.50. „Velmi kvalitní bude kromě jiných disciplín také mužská čtvrtka, kde jsou přihlášeni tři závodníci s letošními časy pod 47 vteřin,“ uvedl Molitoris.

Špičáková porazila i Špotákovou

Petra Sičaková loni koncem července na „dospělém“ mistrovství České republiky v Táboře zvítězila a poprvé získala český titul, kdy posledním hodem dlouhým 58,60 přehodila doposud vedoucí olympijskou šampionku a jabloneckou rodačku Barboru Špotákovou. Ještě o něco dříve, na začátku července 2023, na mistrovství ČR do 22 let v Ostravě, které se konalo v rámci Zlaté tretry, poprvé přehodila šedesátku (60,05) a brala přebornický titul. Jejím trenérem je David Sekerák, jehož svěřenkyní je i současná oštěpařská světová jednička Haruka Kitagučiová, úřadující mistryně světa i olympijská vítězka.

Na startu nebudou chybět ani domácí atleti a atletky ze široké základny Liazu Jablonec. Největší nadějí je překážkář Štěpán Schubert, pro kterého to bude první ostrý start po zranění. I tento mladý atlet má titul mistra České republiky z loňského Tábora, kdy v běhu na 110 metrů překážek suverénně zvítězil s časem 13.86 ve své první sezoně mezi dospělými.

Úvodní disciplína šampionátu elitních českých atletických talentů do 22 let začne v sobotu 24. srpna v areálu Srnčí důl kladivem žen v 11 hodin. Na Střelnici vypukne první disciplína, kterou je tyč mužů, v pravé poledne. Slavnostní zahájení se uskuteční ve 13.40, hned po něm se rozběhne výška žen a disk mužů. Nedělní program bude zahájen v 10.00 dálkou žen a krátce nato začíná i ženský oštěp. Vše vyvrcholí štafetami na 4×400 metrů po 14. hodině.

Český šampionát do 22 let je pro organizátory z TJ Liaz Jablonec zároveň generálkou na „velké“ atletické mistrovství republiky mužů a žen, které se na Střelnici uskuteční v příštím roce. „Obě akce se mohou konat díky položení nového tartanového povrchu v minulém roce, což byla jedna z podmínek pro uspořádání těchto špičkových republikových závodů,“ objasnil Molitoris.

Zdroj: MF Dnes, Deník

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *