Třinec dokázal nemožné. Prokázal psychickou odolnost i fyzickou výdrž

  • Home
  • Třinec dokázal nemožné. Prokázal psychickou odolnost i fyzickou výdrž
Dynamo Pardubice x HC Oceláři Třinec

Třinec dokázal nemožné. Prokázal psychickou odolnost i fyzickou výdrž

  • Home
  • Sport
  • Třinec dokázal nemožné. Prokázal psychickou odolnost i fyzickou výdrž
Nervydrásající drama přineslo vyvrcholení letošní hokejové extraligy. Zajímavé příběhy se odehrály i v jiných evropských ligách. Na Slovensku vyhrála Nitra, po základní části osmá.
 
V době, kdy Třinec v semifinále české hokejové extraligy prohrával zcela beznadějně 0:3 s favorizovanou Spartou, natrefil jsem na jednoho Opaváka, který mi tvrdil, že Třinec sérii vyrovná, vyhraje a pak triumfuje i v celé extralize. Je to sice velký hokejový fanoušek, který tento sport miluje a hojně sleduje, přesto jsem si pomyslel cosi o bláznovi a přílišném místním severomoravském či slezském patriotovi. Pak začal Třinec snižovat, ale za stavu 2:3 na utkání, kdy těsně před koncem prohrával jsem si říkal – dobře bojovali, ale teď končí. Oni však dvě desetiny před koncem odvrátili sparťanský mečbol (a to ještě neuvěřitelným způsobem, kdy střela šla zpoza branky a proklouzla o brankáře do sítě), a v prodloužení sérii vyrovnali na 3:3.
 
Přišel na řadu sedmý zápas, ve kterém Třinečtí v nekonečně dlouhém prodloužení udolali pražský tým a postoupili do finále. Klobouk dolů, pomyslel jsem si, ale na finále vám dojde šťáva. Budete bez energie, unavení, někteří hráči zranění, odpočaté Pardubice vás přejedou. A myslel jsem si to i když Třinečtí vyhráli v Pardubicích první zápas. No to ještě mají síly, které jim ale dojdou, narozdíl od Pardubic, které se teprve rozjedou, domníval jsem se. 
 
Dopadlo to jinak. Opět vyrovnaná série a šlo se do sedmého zápasu, do prodloužení. A Třinci síly nedošly a vyhrál. Neuvěřitelné. Až bych to označil za triumf vůle, kdyby tohle slovní spojení nebylo zdiskreditované nacistickým filmem. Hokejisté Třince měli určitě velkou dávku štěstí. Také však prokázali obrovskou psychickou odolnost a fyzickou výdrž. Určitě hraje roli i vítězná mentalita. Díky tomu vyhráli popáté za sebou a vyrovnali vsetínskou dynastii. Troufám si tvrdit, že tohle vítězství si budou cenit nejvíce. Bylo nejnáročnější, nejvybojovanější, nejnečekanější. 
 

Výhra z osmého místa, Eisbären co je vlastně Dynamo i zlatokopové od polárního kruhu

Na Slovensku získali druhý titul v historii hokejisté z Nitry. Týmu s brankářem Liborem Kašíkem a rozvážným trenérem Antonínem Stavjaňou se v základní části nedařilo, hrozilo, že nepostoupí ani do play off. Skončil nakonec na osmém místě. V play off však zázračně ožili. Nejdříve těsně udolali Duklu Trenčín 3:2, aby pak senzačně vyřadili vítěze základní části Poprad. Pak už jeli na vítězné vlně, v semifinále zdolali Duklu Michalovce a ve finále Spišskou Novou Ves. Tomu by v lednu na Slovensku nikdo nevěřil. Bylo by to v tom čase stejně málo pravděpodobné, jako že vyhraje Třinec českou extraligu ve chvíli, kdy měl třízápasové manko na Spartu. 
 
Jiný příběh přinesla hokejová soutěž v Německu. Zde v posledních letech vládne klub z Berlína. Vyhrál ve společné německé lize letos už podesáté, když ve finále porazili Penguins Bremerhaven (pro který je to nejlepší umístění v historii) 4:1. Je to jejich třetí titul během čtyř let. Na jejich zápasech však jejich fanoušci skandují jiný název klub, než je nyní oficiální. Jejich arénou se ozývá mohutné Dynamo, Dynamo. Klub vznikl v roce 1954 – tedy před 70 lety – jako Dynamo Berlín ve východní části města. Má i 15 titulů z NDR, kde od roku 1970 hrál unikátní soutěž o dvou účastnících s Dynamem Weisswasser. A k tomu názvu? Myslím, že tradice by se měla držet, i když není třeba nejpěknější. Původní názvy klubů by se měnit neměly. Ostatně i u nás zrovna Pardubice jeden čas přejmenovaly na Teslu, což fanoušci stejně jako v Berlíně moc nepřijali a skandovali také tehdy Dynamo, Dynamo… 
 
Ve Finsku završili vítězný hattrick hokejisté Tappary Tampere, kteří získali titul potřetí za sebou. Ve finále porazili Pelikány z Lahti, neboli Pelicans Lahti 4:1 na zápasy. Tappara je historicky nejúspěšnější finský klub, který získal už dvacet titulů. V sousedním Švédsku triumfoval tým Skelleftea AIK, který ve finále porazil Rögle BK 4:1.  V hledišti tohoto klubu ze severu Švédska můžete vidět fanoušky se zlatými helmami na hlavě. Toto více než 35tisícové město je totiž známé těžbou zlata a místní těžařská společnost zaměstnává hodně místních obyvatel. Pro klub je to celkově čtvrté vítězství ve švédské soutěži, naposledy vyhráli v roce 2014. Takže opět po deseti letech zlatokopové od polárního kruhu dobyli zlato. Což se jim jen těsně nepodařilo v letošním ročníku Ligy mistrů. V semifinále udolali Vítkovice, ve finále však nestačili na švýcarský Servette Ženeva.
 
Ženeva však letos ve švýcarské lize titul neobhájila. Finále mezi ZSC Lions a HC Lausanne rozhodl až sedmý zápas hraný 30. dubna večer. Curyšský tým vyhrál 2:0, jejich brankář Šimon Hrubec udržel čisté konto, výrazný útočník soupeře Jiří Sekáč naopak vyšel naprázdno. Curych tak získal desátý titul v historii. V Norsku vyhrál ligu Storhamar, v Rakousku RB Salcburk a v Polsku Unia Oswiecim. 
 
A nyní už se pozornost zaměří na mistrovství světa v Praze a Ostravě. Také se těšíte?

ŠTÍTKY:

Oldřich Szaban