Španělé uchvátili na fotbalovém Euru svou hrou

  • Home
  • Španělé uchvátili na fotbalovém Euru svou hrou

Španělé uchvátili na fotbalovém Euru svou hrou

  • Home
  • Sport
  • Španělé uchvátili na fotbalovém Euru svou hrou
Fotbaloví fanoušci už se těší na novou ligovou sezonu. Česká fotbalová liga začíná v pátek zápasem Sparty v Pardubicích. Stále však ještě v nich doznívá zážitek z právě skončeného evropského šampionátu. V jeho finále proti Anglii většina nezaujatých fandila Španělům. Hráli totiž na letošním Euru nejlepší fotbal. Sedm zápasů, sedm výher. Skóre 15:4. Titul evropského šampiona získal ten správný tým. 
 
„Nestává se často, aby někdo prošel velkým fotbalovým turnajem bez zakolísání. Nastavení Španělska bylo mimořádné a obdivuhodné. Na trůnu sedí ten správný král,“ okomentoval fotbalový expert iDnes Verner Lička, bývalý fotbalový reprezentant. 
 
„Zatímco konkurence nabízela hvězdy, Španělé měli hvězdu jedinou – národní tým. Španělský fotbal se jako jediný blížil klubovým výkonům. Moc mě to bavilo,“ konstatoval. Ano, jejich fináloví soupeři Angličané měli tým plný hvězd z nejlepší klubové soutěže světa – Premier League. Oproti klubovým výkonům většina z nich zůstala herně na Euru za očekáváním. Přesto se dostali až do finále, a to dokonce podruhé za sebou. Angličané mají skvělou generaci, ale v reprezentaci tomu něco chybí.  
 
Objevem šampionátu se stal Lamine Yamal, který den před finále oslavil sedmnácté narozeniny. Takže většinu turnaje odehrál jako šestnáctiletý. Jeho gól v semifinále proti Francii je rekordní. Je nejmladším střelcem gólu na Euru – v 16 letech a 362 dnech. Na pokoji bydlel s dalším mladým hráčem – Nico Williamsem z Bilbaa.  Tomu je 22 let. Vstřelil úvodní gól finále po přihrávce Yamala. 
 

Nová vlna svěžího fotbalu

„Generace mladých Španělů je plná nadšení, zápalu a schopností. Vzhledem k tomu jakou genialitou nás Lamine obdařil ve svém věku, není co dodat,“ pochválil mladičkou hvězdu španělský král Filip VI. Právě oni ještě s Pedrim byli nositeli nové vlny svěžího fotbalu. 
 
Zásluhu na tom má doposud málo známý trenér Luis de la Fuente. Náhoda to ale není. Tento dnes třiašedesátiletý kouč měl vždy blízko k mladým hráčům. Tady jsou kořeny jeho úspěchu. V kariéře šel totiž od píky. Dovedl Španěly do 19 let  na evropský trůn v roce 2015. O čtyři roky později uspěl se jednadvacítkou, získal stříbro na olympiádě v Tokiu a nyní vše završil s reprezentačním áčkem. Španělská federace si může gratulovat, že vsadila právě na něj. 
 
Louis de la Fuente v tichosti změnil reprezentační pořádky i předváděnou hru. Přebudoval celý tým, vsadil na osvědčené hráče, kteří mu prošli rukama v mládežnických reprezentacích. Na Euru tvořili více než půlku výběru. Nebál se udělat kapitána z Álvara Moraty, kterému často fanoušci nemohou přijít na jméno. Vytvořil sestavu válečníků, ze kterých dokázal vydolovat to nejlepší. Rodri se stal nejlepším hráčem turnaje. Yamal nejlepším mladíkem. Španělé také dali nejvíce gólů na jednom turnaji -15. Nikdy žádný tým nedal na Euru více branek.  Mají i nejvíce výher v jednom turnaji – 7. Pro Španělsko to byl čtvrtý úspěch na Euru. Předtím vyhráli v letech 1964, 2008 a 2012. 
 

Španělská škola přesně pochopila vývoj fotbalu

Na současném týmu bylo také pozoruhodné, že to nebyl španělský výběr složený převážně z Realu Madrid a FC Barcelona. „Koktejl tvořilo pět hráčů ze San Sebastianu, nechytatelné křídlo Williams z Bilbaa, kapitán Morata z Atlétika Madrid, kudrnáč Cucurella z Chelsea, kompjútr Rodri z Manchesteru City, Fabián Ruiz z Paříže, hubeňour Olmo z Lipska,“ vyjmenoval Lička. Jen zázračné dítě Yamal je z Barcelony a z Realu obránce Carvajal. Současná role Španělska ve světovém fotbale je dle Ličky inspirující. „Španělská škola přesně pochopila vývoj fotbalu a trenér De la Fuente to dokázal aplikovat do svého výběru,“ domníval se. „Vybral spolehlivé hráče, které naučil správným principům. Na základních kamenech stavěl a zároveň měl v zásobě plno originálních typů, kterými si pomáhal,“ vypozoroval Lička.
 
Před turnajem nebyli Španělé největší favorité, měli kurz devět ku jedné. „Předvedli však to nejlepší. Je to umění, při kterém ukážete všem, jak je fotbal jednoduchý, když ho děláte správně. Zároveň k tomu vede strašně trnitá cesta. Bravo, Espaňa!“ uzavřel Lička.  

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *