Kolik čeští sportovci vybojují v Paříži medailí? Minulost napoví

  • Home
  • Kolik čeští sportovci vybojují v Paříži medailí? Minulost napoví

Kolik čeští sportovci vybojují v Paříži medailí? Minulost napoví

  • Home
  • Sport
  • Kolik čeští sportovci vybojují v Paříži medailí? Minulost napoví
V pátek 26. července oficiálně začaly olympijské hry v Paříží, které potrvají do 11. srpna. Čeští sportovní fanoušci si pokládají otázku, kolik naši sportovci získají medailí. K tomu napomůže podívat se do minulosti.
 
České sázkové kanceláře odhadují, že to bude mezi pěti až deseti medailemi. Z toho dvě až tři zlata. Totéž by asi tvrdili i statistici. Pokud vezmeme éru samostatné České republiky pohybovala se medailová úroda českých sportovců od sedmi do jedenácti, z toho zlatých jedna až čtyři. Ani jednou se tak čeští sportovci v tomto období nevraceli bez zlata. 
 
Tradičně se Čechům daří ve střelbě a vodním slalomu. Tam je to téměř medailová tutovka. Od té doby co je na olympiádě i tenis, pak je vždy velká šance i tady. Hlavně v ženském deblu. Dost často medaili urvali i atleti, i když nyní má reálnou šanci jen jeden. Pokud je výjimeční osobnost typu Lukáše Krpálka zadaří se i v jiném sportu. A pak je tu aspekt překvapení nečekané medaile. S ním je třeba počítat vždy. 
 

Atlanta – dvakrát zlatý Doktor

Poprvé se samostatná česká výprava v rámci České republiky na letních olympijských hrách objevila v roce 1996 v Atlantě se 115 sportovci. A hned to byla doposud nejúspěšnější olympiáda. V pořadí národů skončila Česká republika na 17. místě. Medailí bylo jedenáct, Čtyři zlaté, tři stříbrné a čtyři bronzové. 
 
Po stříbru z olympiády v Soulu v roce 1988 a zlatu o čtyři roky později zde obhájil olympijské vítězství fenomenální oštěpař Jan Železný. Výkonem 88,16 metrů porazil svého kamaráda a tréninkového parťáka Brita Steva Backleyho (87,44). Dalším českým hrdinou na olympiádě v Atlantě byl singlkanoista Martin Doktor. Medailově nejúspěšnější, protože vybojoval dvě zlaté medaile. Nejdříve urval zlato na trati 1000 metrů před Lotyšem Klementěvem, na poloviční trati uhájil náskok před mocně finišujícím Slovákem Kňazovickým. 
 
Čtvrtou zlatou na divoké vodě řeky Ocoee si vyjela kajakářka Štěpánka Hilgertová. Porazila Američanku českého původu Danu Chladekovou, která tak získala stříbro. Jako obvykle byli vodní slalomáři našimi medailovými tahouny. Dohromady přivezli medaile tři. Ke zlaté Štěpánce přidali její mužští kolegové dvě stříbrné. Jednu si vyjel obhájce olympijského vítězství z minulé olympiády v Barceloně kajakář Lukáš Pollert. Musel se sklonit pouze před dalším skvělým kajakářem, Slovákem Michal Martikánem. V kánoi dvojic končí druzí Jiří Rohan a Miroslav Šimek. 
 
O dvě medaile se postaral i český tenis. respektive tenistky, kterým se na betonových dvorcích vedlo znamenitě. Platilo to hlavně o Janě Novotné, která nejdříve získala bronz ve dvouhře, když v souboji o třetí místo porazila Mary Joe Fernandezovou. S Helenou Sukovou už měli stříbro z olympiády v Soulu z roku 1988 a v Atlantě ho zopakovali. Jana Novotná byla totiž limitovaná zraněním, a tak česká dvojice podlehla Američankám Mary Joe Fernadezové a Gigi Fernandezové.
 
Z Atlanty se nevraceli s prázdnou ani čeští střelci zásluhou bronzu Miroslava Januše ve střelbě na běžící terč. Dva bronzy přivezla i atletická výprava. V Barceloně 1992 se stal olympijským vítězem v desetiboji Robert Změlík. O čtyři roky později v této mezi atlety velmi ceněné disciplíně vybojoval bronz Tomáš Dvořák, který se o rok později stal v desetiboji mistrem světa, což pak ještě dvakrát zopakoval. Trojskokanka Šárka Kašpárková si pro bronz doskočila v novém českém rekordu 14,98.
 

Potřetí zlatý Železný, obhajoba Hilgertové

Do Sydney v roce 2000 odjelo 119 českých sportovců a odvezli dosud dvě zlaté, tři stříbrné a dvě bronzové medaile, dohromady tedy osm. Což stačilo celkově na 28 místo. Největší český hrdina byl jasný. Nikdo z velikánů českého sportu nepřivezl medaile ze čtyř po sobě jdoucích letních olympiádách. O třech vítězstvích ani nemluvě. Největší oštěpařská legenda Jan Železný završil svůj vítězný olympijský hattrick a potřetí za sebou se stal olympijským vítězem. „Co je to nejlepší? Kdo to je? Já se cítím jako normální oštěpař, který jenom vyhrál nejvíc olympiád,“ říkal tehdy zástupcům médií. „Užil jsem si hodně radosti a slávy, kus života jsem ale prožil i na dně. Takový je běh života. Vím, že se během okamžiku můžu ocitnout z nebeských výšin zase dole. Proto se snažím držet tak nějak při zemi,“ vysvětloval. V Sydney vyhrál v olympijském rekordu 90,17 (ten světový drží dodnes). Druhý skončil opět Steve Backley. 
 
Ze čtyř olympijských vítězů z Atlanty, kteří přijeli na divoký kanál v Penrithu, šedesát kilometrů od Sydney, obhajovat své zlato z Atlanty, udržela korunu jedině česká kajakářka Štěpánka Hilgertová, čím potvrdila své výsadní postavení mezi amazonkami brodícími se na kajaku zpěněnými peřejemi. Zvítězila jednoznačně stříbrnou Francouzku Guibalovou porazila téměř o pět vteřin. Bronzovou medaili si vyjela debkanoe Marek Jiras a Tomáš Máder. Vyhráli fenomenální slovenští bratři Petr a Pavel Hochschornerové. 
 
V tehdy parádní české atletické disciplíně desetiboji získal stříbro Roman Šebrle za Estoncem Erki Noolem. Desetibojařský mistr světa Tomáš Dvořák zdravotně indisponovaný skončil šestý. Dvě medaile vybojovali sportovní střelci. Tu stříbrnou ve skeetu Martin Tenk, kde nestačil pouze na bezchybného Ukrajince Mykolu Milčeva. Bronz vystřílel pistolář Martin Tenk. 
 
A pak je tu boxer Rudolf Kraj, který se dostal až do finále váhové kategorie do 81 kilogramů, kde podlehl Rusovi Lebzjakovi. Stříbrem, se kterým se rozhodně nepočítalo, však „Ruda Mlátička“ – vybojoval historický úspěch českého boxu. Premiéra triatlonu na olympijských hrách přinesla bronz Janu Řehulovi. Chebský rodák se tak postaral o největší úspěch českého triatlonu. Závod startující před světoznámou Operou v Sydney vyhrál Kanaďan Whitfield před Němcem Vuckovicem.
 

Hvězdou desetibojař Šebrle

Olympijské Atény v roce 2004 přinesly Česku jednu zlatou, tří stříbrné a pět bronzových a 42. místo v pořadí národů. Zlato získal v desetiboji Roman Šebrle. Nepodlehl obrovskému tlaku a ukončil dlouhé čekání české výpravy na zlato. Byl opravdovou hvězdou, vládcem atletiky. Tím, který dokáže deset disciplín najednou. 
 
David Kopřiva, Tomáš Karas, Jakub Hanák a David Jirka, čtyři bezmála dvoumetroví mladíci za to vzali hned od startu a cílem projeli se tmou pod očima. Veslovali nejbolavější a zároveň nejšťastnější dva kilometry v životě. Na poslední pětistovce letěli jako raketa a mnoho nechybělo, aby předjeli i vítěznou ruskou loď. Párová čtyřka si tak odvezla stříbro stejně jako Lenka Šmídova v jachtinku. Přivezla úplně první medaili, kterou český sport na moři vybojoval. Třetí stříbro vystřílela pistolářka Lenka Hyková. v součtu ran ji od zlata dělily pouhé dva milimetry. 
 
Bronz si vyskákal ve výšce Jaroslav Bába. K němu se dostal riskantním počinem, kdy dvakrát shodil 232 a poslední třetí pokus si nechal na 234. Stejný kov vybojoval i moderní pětibojař Libor Capalini a potvrdil, že český moderní pětiboj patří ke světové špičce. Úplně první českou medaili na této olympiádě v podobě bronzu vystřílela Kateřina Kůrková ve vzduchové pušce, což byla úplně první finálová disciplína her.
 
Medaili přivezli i vodní slalomáři debl kanoisté Ondřej Štěpánek a Jaroslav Volf. „Jsme rádi, že se to povedlo, hlavně kvůli nám dvěma, ale je to dobře i pro náš sport, protože návrat bez cenného kovu by byl hodně smutný,“ řekl českým médiím po závodě Volf. Zlato ze Sydney obhájil bratři Hochschornerovi. 
 
Věra Pospíšilová Cechlová skončila v hodu diskem čtvrtá. Devět centimetrů od bronzu. Na ploše stadionu si poplakala. V roce 2012 se však podle nových laboratorních dopingových testů vzorky medailistek opět přezkoumaly. Výsledkem bylo, že původně třetí Běloruska Jatčenková měla pozitivní dopingový test. V srpnu 2013 se tak Cechlová po 9 letech od olympijského závodu přece jen dočkala bronzové medaile.
 

Skvělí střelci získali dvě zlaté medaile

V Pekingu 2008 česká výprava získala sedm medailí. Tři zlaté, tři stříbrné a jednu bronzovou. Nejúspěšnější byli sportovní střelci, kteří ukořistili dvě zlata a jedno stříbro. Úplně největší hvězdou byla střelkyně která na minulé olympiádě získala bronz. Nyní už pod jménem Kateřina Emmons vybojovala zlato ve vzduchové pušce a stříbro v malorážce. Pikantní bylo, že její manžel, Američan Matthew Emmons na stejné olympiádě získal v libovolné malorážce stříbro. V Pekingu byli slavným párem. 
 
Druhou zlatou vystřílel v trapu David Kostelecký. Už do finále nastupoval z dělené první pozice, ve finále pak neminul ani jeden z 25 terčů. Už dva výstřely před koncem mohl slavit zlato. „Byl to můj den, na který jsem se dlouho připravoval. Dokázal jsem se dobře koncentrovat a vyšlo to,“ řekl po závodě českým novinářům s tím, že mu vyhovovala střelba v hustém dešti. Úžasný výkon, životní závod.
 
Českého sportovní fanouška pak nadchla i jablonecká rodačka, oštěpařka Barbora Špotáková. Byl to jeden z nejhezčích závodů. Oštěpařka Barbora Špotáková ohromila svět. Vybojovala olympijské zlato posledním pokusem, v evropském rekordu, kousek za světovým. Sama v to už nedoufala. Vedoucí Ruska Abakumovová byla v laufu, navíc začalo pršet. Přesto Špotáková poslala oštěp do vzdálenosti 71,42 metrů.
 
Všechny síly ve svém závodě nechal skifař Ondřej Synek. Dojel totálně vyčerpaný, zato stříbrný. O necelou vteřinu mu ujel jen vítěz Nor Olaf Tufte, velký favorit Novozélanďan Drysdale skončil třetí. Divokou vodou olympijského kanálu se ke stříbru prokličkovali také deblkanoisté Ondřej Štěpánek a Jaroslav Volf. Jenom nyní už trojnásobní olympijští vítězové Peter a Pavel Hochschornerovi zůstali před nimi. 
 
Největší osobnost českého zápasu v éře samostatnosti Marek Švec sice svůj boj v těžké váze o třetí místo s Kazachem Mambetovem prohrál. Zpětná dopingová kontrola v roce 2016 u Kazacha odhalila použití zakázaných látek a bronz po letech připadl českému zápasníkovi.
 

Zlatý biker 

V roce 2012 na olympiádě v Londýně Češi přivezli medailí jedenáct. Čtyři, zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzy. V pořadí národů krásné 19. místo. Olympijské zlato z Pekingu obhájila Barbora Špotáková a potvrdila, že oštěp je českou parádní disciplínou. Špotáková vyhrála hodem dlouhým 69,55 metrů. Druhá v pořadí Němka Obergföllová, za ní zaostala o více než čtyři metry. Na vítězství by jí stačil kterýkoliv z jejich čtyř platných pokusů. Naprostá dominance. Stejně jako veslařka Miroslava Knapková, která  s drtivou převahou vyhrála finále ženského skifu. Úřadující světová šampionka se s dvoukilometrovou jízdou v areálu Eton Dorney vypořádala opravdu mistrovsky. Jela si svůj vlastní závod. 
 
První českou zlatou medaili z cyklistiky pro ČR získal biker Jaroslav Kulhavý. Mistr světa z roku 2011 přespurtoval na cílové rovince švýcarskou bikerskou legendu Nina Schurtera. Slavil i moderní pětiboj. A to dokonce zlato. Zásluhu na tom má David Svoboda. V posledním běžeckém okruhu předčil český závodník Čung-žung Cchaa a připsal si olympijský rekord 5 928 bodů. 
 
Liberecká rodačka Zuzana Hejnová získala stříbro v běhu na 400 metrů překážek. V Londýně sice v národním rekordu doběhla třetí, ale vítězná Ruska Anťuchová byla později kvůli dopingu diskvalifikovaná a Hejnová se dostala na stříbrný stupínek. V roce 2013 a pak ještě 2015 vyhrála mistrovství světa. Medaili si z Londýna přivezl i tenis. Opět to bylo z ženského deblu zásluhou Andrey Hlaváčkové a Lucie Hradecké, které získaly na wimbledonských kurtech stříbro. Nestačily jen na sestry Williamsovy. Na divoké vodě urval stříbro kajakář Vavřinec Hradilek. Na té klidnější veslař Ondřej Synek na skifu. Porazil ho pouze jeho velký rival Mahé Drysdale  z Nového Zélandu. 
 
Bronz brala sportovní střelkyně Adéla Sýkorová na malorážce, čtyřkajak ve složení Jan Štěrba, Josef Dostál, Daniel Havel a Lukáš Trefil a také oštěpař Vítězslav Veselý, který medaili získal dodatečně po dopingové diskvalifikaci ukrajinského soupeře.
 

Vlajkonoš olympijským vítězem

V Riu získali čeští sportovci deset medailí. Jen jedna byla zlatá, dvě stříbrné a sedm bronzových. Vlajkonošem výpravy na zahajovacím ceremoniálu byl judista Lukáš Krpálek, což bylo symbolické. Právě on získal tu jedinou zlatou. Ve finále kategorie do 100 kilogramů složil nasazenou jedničku Ázerbájdžánce Elama Gasimova na ippon a oslavil historický první zlato českého, ale i československého juda. 
 
Obhájce zlata z Londýna biker Jaroslav Kulhavý tentokrát bral v cross country horských kol stříbro. Prohodili si oproti minulé olympiádě pořadí s Nino Schurterem, který tentokrát vyhrál. Druhé stříbro vydřel na kilometrové trati kajakář Josef Dostál. Skifař Ondřej Synek bral po stříbru v Londýně nyní bronz, stejně jako vodní slalomář Jiří Prskavec. Dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová získala bronz v tenisové dvouhře. 
 

Velká šou Čechů v trapu

Poslední olympiáda v Tokiu se místo v roce 2020 konala kvůli covidu o rok později. Hlavním českým hrdinou byl judista Lukáš Krpálek. Získal opět zlato, nyní dokonce úplně v té nejvyšší váhové kategorii. A navíc v kolébce juda v Japonsku.  Ve finále v ikonické hale Nippon Budókan udolal Gruzínce Gurama Tušišviliho na ippon. Jeho kamarád, bronzový z Londýna, vodní slalomář Jiří Prskavec ho zlatě napodobil. V cíli měl náskok více než tří sekund. „Ve finále se mi povedlo jet s radostí dítěte s velkým srdcem, protože to nebylo nijak zadržené, bylo to prostě tak, že jsem tam jel jako ten malý kluk, který hrozně rád jezdí ve vodě,“ uvedl pro média po závodě. 
 
Další dvě zlaté medaile získali zástupci tradičních českých sportů, kteří medaile prostě vozí. V tenisovém deblu žen triumfovala nejlepší deblová dvojice, nasazené jedničky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková a k řadě grandslamových titulů přidaly i olympijské zlato. Ženský tenis vybojoval ještě senzační stříbro v podobě Markéty Vondroušové, která podlehla jen Švýcarce se slovenskými kořeny Belindě Bencicové. Na senzace je Vondroušová specialistka, její loňské wimbledonské vítězství také nikdo nečekal. 
 
Velké české šou v Riu předvedli čeští střelci. Jiří Lipták a David Kostelecký si zcela podmanili soutěž v trapu. V šestičlenném finále vydrželi až do vzájemného souboje o zlato. V dodatečném rozstřelu byl úspěšnější Jiří Lipták. Asi to tak mělo být, vždyť David Kostelecký už má zlato z Pekingu. 
 
Dva Češi na stupních vítězů byli ještě v jednom závodě. Oštěpu mužů. Jakub Vadlejch vystoupal na stříbrnou příčku a veterán Vítězslav Veselý senzačně na bronz. Lepší byl jen vynikající Ind Níradž Čopra. Kanoista Lukáš Rohan vylovil z vodních peřejí stříbro za Slovincem Benjaminem Savčekem. Navázal tak  na svého otce, dvojnásobného olympijského stříbrného medailistu na deblkanoi. 
 
Brněnský rodák Alexandr Choupenitch vybojoval bronz ve fleretu. Po 113 letech tak vyrovnal nejlepší výsledek tuzemského šermu na olympiádě. Bronz vydřel i český debkajak Josef Dostál a Radek Šlouf ve finále K2 na 1000 metrů. Medaili získali díky skvělému finiši. 
 
A jak tomu bude na olympiádě v Paříži? „Pro medaili, a to možná i zlatou, jedou oštěpař Jakub Vadlejch, kanoista Martin Fuksa, judista Lukáš Krpálek, kajakář Jiří Prskavec, tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, beachvolejbalisté David Schweiner a Ondřej Perušič, ale i další naši sportovci,“ uvedl pro Forbes mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava. Tak uvidíme.

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *