Cristiano Ronaldo má rekord

  • Home
  • Cristiano Ronaldo má rekord

Cristiano Ronaldo má rekord

V úterý večer se česká reprezentace v Lipsku střetla v úvodním svém zápase fotbalového Eura 2024 s Portugalskem. Sice se ujali vedení díky gólu Tomáše Provoda, Portugalci však zápas otočili a vyhráli 3:1. Jedním z nejlepších hráčů Portugalská byl již téměř čtyřicetiletý Cristiano Ronaldo. 
 
Cristiano Ronaldo vytvořil rekord hodný úcty. V úterním zápase nastoupil už na šestém mistrovství Evropy jako první fotbalista v dějinách. „Jsem hrdý na to, že si jako první hráč zahraju na šestém Euru. Jsem z toho nadšený, protože to dokazuje dlouhověkost mé kariéry. Je to ale jen pouhá kapitola toho, čeho Cristian Ronaldo ve fotbale dosáhl,“ prohlásil o sobě. „Mám radost a zároveň se cítím privilegovaný, že mohu národnímu týmu pomoci v naplnění cílů a ve snaze turnaj vyhrát, což je náš primární cíl.“ Portugalci s Cristianem Ronaldem už jednou mistrovství Evropy vyhráli. V roce 2016 porazili ve finále Francii. 
 
Ronalda chválí současný trenér Portugalců Roberto Martínez. „Není mnoho hráčů, kteří dosáhli toho, čeho on. Jde příkladem v mnoha ohledech. Odehrál více než 200 zápasů za reprezentaci, to bude těžké překonat. Překvapuje mě, že Cristiano stále vzdoruje svému věku. Vždy jsme ohromeni jeho úsilím v tréninku. Je poháněn vítězstvím a posedlý tím, že je nejlepší, je posedlý dokonalostí, které chce dosáhnout,“ uvedl s tím, že je příkladem pro ostatní. „Je to nakažlivé. Mladí hráči mohou vidět svého idola, ke kterému vzhlíželi. Jeho chování je neuvěřitelné, musíme si toho vážit. Je skvělé mít hráče jako jsou Pepe a Ronaldo. Jdou příkladem, dělají nás lepšími. Cristiano je jedinečný tím, jak celou hru vidí,“ doplnil. 
 

Pětkrát získal Zlatý míč i vyhrál Ligu mistrů

Rekordů má Ronaldo mnoho. Co se týče mistrovství Evropy je jejím historicky nejlepším střelcem se 14 góly, druhý Michel Platini jich dal devět, Alan Shearer a Antonio Griezmann po sedmi. Další může přidat právě už jen Ronaldo a pak ještě Francouz Griezmann. Pokud Ronaldo na šampionátu vstřelí gól, stane se nejstarším střelcem mistrovství Evropy. 
 
Letos 5. února bylo Ronaldovi 39 let. Narodil se 5. února 1985 ve Funchalu na Madeiře. Profesionální kariéru započal ve Sportingu Lisabon. Dne 7. října 2002 zahrál první zápas v Primeira Lize, a to v zápase proti týmu Moreirense FC. Již tehdy se mu podařilo dvakrát skórovat a značně tak přispěl k vítězství Sportingu 3:0.
 
Mezi roky 2003 až 2009 hrál za anglický Manchester United. Byl úplně prvním portugalským fotbalistou, který za Manchester United hrál. Dostal dres s číslem 7, s kterým v United hráli například George Best, Eric Cantona a David Beckham.  Klíčovým člověkem jeho vývoje během jeho angažmá v Anglii se ukázal být manažer Alex Ferguson. Nejlepší sezonu v tomto klubu měl v 2007/2008, kdy vstřelil ve všech soutěžích 42 gólů a završil ji vítězstvím v Lize mistrů. Anglickou Premier League vyhrál s Manchesterem třikrát.
 
Odtud přestoupil do španělského Realu Madrid, což bylo jeho nejúspěšnější klubové působiště. S Realem vyhrál Ligu mistrů čtyřikrát (2014, 2016, 2017, 2018). Španělskou La Ligu vyhrál dvakrát. Od roku 2018 nastupoval za italský klub Juventus Turín, s nímž získal dva italské tituly. V roce 2021 se vrátil do Manchesteru United a na konci roku 2022 přestoupil do saúdskoarabského týmu An-Nassr FC.
 
V průběhu kariéry získal pětkrát Zlatý míč (2008, 2016, 2017, 2013 a 2014).  V květnu 2018 se stal prvním fotbalistou s pěti triumfy v novodobé éře Ligy mistrů. Na vítězném Euru 2016 dorovnal Francouze Platiniho v počtu gólů na evropských turnajích a překonal jej na Euru 2020. Po tomto turnaji měl na kontě 14 gólů napříč pěti evropskými turnaji. V listopadu 2020 se stal prvním Evropanem, který dokázal nastřílet 100 a více gólů a jediným hráčem s více góly na reprezentační úrovni zůstával na začátku roku 2021 bývalý íránský útočník Ali Daeí se 109 trefami. Na odloženém Euru 2020 v roce 2021 dorovnal Ronaldo jeho počin 109 gólů. Na mistrovství světa 2022 se stal prvním fotbalistou, který skóroval na pátém světovém šampionátu.
 
Po celou dobu své vrcholné kariéry se přetahoval o pozici nejlepšího fotbalisty planety s Argentincem Lionelem Messim. Jejich rivalitu ještě umocňoval fakt, že se ve španělské lize střetávali devět sezon jako lídři dvou velkoklubů, Realu Madrid a FC Barcelona. Ronaldo vstřelil více gólů, Messi vede v počtu Zlatých míčů a stal se v roce 2002 s Argentinou mistrem světa.  

Zdroj: Seznamzpravy, Ruik

ŠTÍTKY:

Cristiano Ronaldo

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *