Stavební úřady jsou nervózní z chystaných změn

  • Home
  • Stavební úřady jsou nervózní z chystaných změn

Stavební úřady jsou nervózní z chystaných změn

Velká nervozita panuje na stavebních úřadech před očekávaným startem nového stavebního zákona, který má platit od 1. července. Hlavní změnou bude digitalizace. Úředníci si však stěžují, že příprava a školení váznou, a že nejsou připravení. 
 
„Přechodem na digitalizaci stavebního řízení se teď zabýváme všichni. Nemáme čas na nic jiného. Je to celé ze strany dotčených orgánů naprosto nepřipravené a nezajištěné. Nezbytné digitální nástroje nejsou funkční,“ uvedl pro IDnes úředník z městské části Praha 15, který si přál zůstat v anonymitě.
 
Ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš vysvětluje, že  situace na některých stavebních úřadech je před plnou účinností nového stavebního zákona náročná. „Představuje zásadní změnu a velký posun kupředu, který česká ekonomika potřebovala už velmi dlouho. Současný nápor na stavební úřady má více důvodů. Na jednu stranu dojde ke zvýšení poplatků u některých kategorií staveb, které se dojednalo ještě za mé předchůdkyně Kláry Dostálové (ANO). Někteří proto chtějí stihnout ještě za nižší sazbu,“ řekl pro ČTK.
 
Podle informací, které má MMR k dispozici, se na některých úřadech stavebníkům v posledních měsících radilo, aby žádosti podali před koncem června. Obavy ale podle něj nejsou namístě, jelikož zákon například počítá s tříletým přechodným obdobím, kdy bude možné použít dokumentaci vytvořenou podle dosavadních vyhlášek. Do konce června 2027 tak bude možné rozpracované projekty podávat podle dosavadních předpisů, podotkl.
 
Do školícího prostředí informačního systému stavebního řízení se od konce května přihlásilo 390 institucí. Následně už podle Bartoše záleží na jednotlivých úřadech a samotných úřednících, v jakém rozsahu se školení zúčastnili a kolik času do něj investovali. „První červenec je pouze začátek, očekáváme, že bude trvat několik týdnů a možná měsíců, než si vše takzvaně sedne,“ dodal Bartoš.
 

Nejhůře připravený a řízený projekt ve veřejné správě

Úředníky ze stavebních úřadů však příliš neuklidnil. „Přechod na digitalizaci stavebních úřadů je nejhůře připraveným a řízeným projektem ve veřejné správě za posledních zhruba dvacet let. A to nikoliv vinou měst a obcí, ale nezvládnutím celého procesu ze strany ministerstva pro místní rozvoj,“  řekla pro Novinky.cz Radmila Pokorná, mluvčí Městského úřadu v Novém Boru.
 
Co se stane po 1. červenci nevědí ani v Liberci a Jablonci. „Seminář k aplikaci proběhl 17. června, šlo o zevrubný výklad zákona, o digitalizaci portálu stavebníka v teoretické rovině. Nicméně to, jak to bude fungovat ve skutečnosti, jsme si ještě nevyzkoušeli,“ uvedl pro ČTK vedoucí odboru Stavebního úřadu v Liberci Miroslav Šimek. Podle něj mají k dispozici pouze nový stavební zákon, nikoli však prováděcí předpisy. „Je spousta nejasností, například není zřejmé, jak bude vypadat žádost, pokud ji stavebník předloží v písemné formě, nikoli přes portál. Jak bude docházet k jejímu zavádění do systému a podobně,“ dodal Šimek.
 
Obavy ze změn spojených s digitalizací stavebního zákona mají i v sousedním Jablonci. „Příprava na digitalizaci spočívá v tom, že v minulých dvou týdnech proběhla tři hodinová školení z ministerstva pro místní rozvoj, která nám nic nedala, ale ukázala, jak je vše nepřipravené a vrací průběh stavebního řízení 30 let zpět,“ uvedla jablonecká mluvčí Jana Fričová.
 
Stavební úřady si stěžují, že na seznámení s novými nástroji dostali málo času a učí se s nimi v době, kdy jsou zavaleni větším množstvím žádostí od stavebníků. Zkušební systémy podle nich nefungují tak, jak by měly. „Sice funguje náhled na webové stránky, kde si můžete něco zkoušet, ale nedostanete se na mapy, do katastrů, k formulářům. Chápu, že je třeba sjednotit systém, je to dobrá myšlenka, ale pokud to nebude funkční v takové kvalitě, na jakou jsme zvyklí díky dosavadnímu systému, je to k ničemu,“ konstatovala pro Novinky.cz Hana Vaculová, vedoucí Stavebního úřadu v Opavě

Zdroj: Novinky, Českénoviny

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *