Nelehká situace po volbách ve Francii

  • Home
  • Nelehká situace po volbách ve Francii

Nelehká situace po volbách ve Francii

Situace po volbách ve Francii je dost nepřehledná. Prezidentu Macronovi se sice spojením se s levicí podařilo odvrátit vítězství Národního shromáždění, ale je otázka, co bude dál. 
 
Nejostřeji okomentoval francouzské volební výsledky europoslanec, lídr koalice Spolu do evropských voleb Alexandr Vondra. „Macron to podělal. Zbrklým rozhodnutím a zbytečnou ostrakizací pravice umetl cestu k moci komunistům a skutečným antisemitům. Výsledkem bude jen hluboká polarizace a chaos,“ vyjádřil se na sociální síti X. 
 
Podobně na stejné sociální síti francouzskou situaci po volbách popsal Vondrův stranický kolega Jan Skopeček, místopředseda poslanecké sněmovny„Macron kvůli oslabení Le Penové zvolil taktiku, která zajistila vítězství extrémní levice. Lídr levice teď ve vítězném projevu v centru Paříže oslovuje své příznivce jako soudruhy. V zadlužené Francii slibuje razantní růst výdajů, zastropované ceny potravin, další zelenou migraci. Přesto se najdou lidé, kteří oslavují Macrona, jak to geniálně s těmi volbami zahrál.“ 
 
Zcela jiné pocity vyjevila lídryně koalice Stačilo!, europoslankyně Kateřina Konečná„Ukázalo se i v další zemi, že zabetonované vládnoucí elity jsou porazitelné. Zvláště ve chvíli, kdy se proti nim spojí silný blok stran. A zvláště ve chvíli, kdy vládnoucí klika tahá zemi do války,“ napsala na sociální síti X. 
 
Francii nyní čekají složitá vyjednávání o koaliční vládě. „Povolební vyjednávání budou velice komplikovaná, protože mezi Novou lidovou frontou a Macronovou koalicí Spolu jsou jednak výrazné programové rozdíly, jednak jsou tam poměrně výrazné politické a v podstatě i personální animozity mezi Macronovými politiky a Nepodrobenou Francií Jeana-Luca Melanchona, což je nejsilnější součást Lidové fronty,“ uvedl pro Novinky politolog Vít Hloušek.  „Taktické vítězství teď má Macron a levicová koalice. Ale dlouhodobé strategické vítězství patří Le Penové,“ myslel si politolog Michal Pink. Národní sdružení bude podle něho moci využít společenské nálady v prezidentských volbách za tři roky. 
 
V prvním kole voleb Národní sdružení přesvědčivě vyhrálo. V tom druhém se její soupeři začasto spojili proti ní. „Už před prvním kolem řada osobností vyzývala, aby se vpodstatě všechny politické síly spojily proti Národnímu sdružení (RN). Když se ukázalo jasné vítězství RN v prvním kole a některé průzkumy daly šanci tomu, že by kandidáti RN vedení Jordanem Bardellou mohli získat většinu v dolní komoře francouzského parlamentu, vyzvala i řada politiků ke spolupráci, včetně prezidenta Macrona,“ vysvětlil Hloušek.
 

Složitá povolební vyjednávání

Ve značné většině volebních obvodů si domluvili vzájemnou podporu Macronovci se levicovou koalicí. To zákonitě Macronovi a Nové lidové frontě nahrálo a RN významně uškodilo. Nikdo však nemá absolutní většinu a přijdou nyní na řadu složitá povolební vyjednávání. Ve hře je i úřednický kabinet. „Macron sice vyhrál jednu bitvu, z dlouhodobého hlediska však z chaotické situace nejvíce vytěží Le Penová, která už vyhlíží prezidentské volby v roce 2027. Co lepšího se jí mohlo stát než Francie v rukách nejisté vlády?“ konstatoval ve své analýze na iDnes Oldřich Mánert.  Macron podle něj může se situace vybruslit širokou koalicí. „Většinu by s rezervou složil jeho volební blok Spolu za pomoci Zelených, socialistů a případně umírněné pravice,“ doplnil. 
 
Na počet hlasů pravicové Národní sdružení ve volbách drtivě zvítězilo. Ve druhém kole získalo přes 10 milionů hlasů, o tři miliony více, než byl zisk Nové lidové fronty. Přesto na počet křesel RN skončila až třetí. Může za to většinový volební systém. Procentuálně to vypadá tak, že Národní sdružení obdrželo 37,06 procent hlasů, Nová lidová fronta 25,81 a Macronova koalice Spolu 24,53. Převaha Národního sdružení se však neprojevila v zisku křesel do Národního shromáždění. Levicová koalice získala 180 míst, Spolu 159 a RN 142. Tento nepoměr je způsoben většinovým volebním systémem a faktem, že volby ve Francii dvoukolově, což stranám dovoluje různé taktické manévry. V tomto případě dohoda Macronovců a levice. 
 
Francii čekají náročné časy. „Macron vyhlásil předčasné volby, doufaje ve zlepšení své politické situace, jeho strana vládla menšinově. Místo toho systém rozložil. Žádné ze tří hlavních uskupení nemá většinu, všechna tři zatím odmítají vstup do koalice. Jisté jsou zatím pouze dva výsledky: oslabení Macrona a naprostý chaos. Jediná možná vláda se rýsuje na půdorysu macronovců a umírněných socialistů. Celé je to ale značně nejisté,“ uzavřel v Echu Ondřej Šmigol. 

Zdroj: Echo24, Novinky

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *