Kraje po volbách – někde se jedná, jinde je jasno

  • Home
  • Kraje po volbách – někde se jedná, jinde je jasno

Kraje po volbách – někde se jedná, jinde je jasno

  • Home
  • Politika
  • Kraje po volbách – někde se jedná, jinde je jasno

Krajské volby jsou už nějaký ten čas za námi  a situace ohledně vedení krajů je různá. V hodně sledovaném Středočeském kraji se stále jedná. Vyhrálo tu ANO, ale druhý skončil STAN se současnou hejtmankou Petrou Peckovou a předpokládá se, že utvoří koalici s třetím Spolu. Zatím se tak však nestalo. Ani po čtvrté schůzce se nedohodli. Vyjednavači se sešli ve čtvrtek dopoledne, aby se po několikahodinovém jednání rozešli v napjaté atmosféře. Vítězné ANO zde získalo 25 mandátů, STAN 20, Spolu 13. Zastupitelstvo je 65členné.

V Jihočeském kraji získala ODS 34 mandátů z 55 a bude nejspíš vládnout sama pod vedením současného hejtmana Martina Kuby. V Plzeňském kraji bude hejtmanem Kamal Farhan z ANO, které získalo 24 mandátů z celkových 55. V koalici s nimi bude STAN – 8 zastupitelů, a Pro náš kraj (Pro Plzeň a KDU-ČSL) se čtyřmi zastupiteli.

Dohodnuti zatím nejsou v Karlovarském kraji, kde ANO získalo 28 mandátů ze 45, ani v Ústeckém, kde má ANO 26 zastupitelů z 55. Stejně jako v Královéhradeckém, kde vítězné ANO má 18 mandátů ze 45.

Naopak velice brzy po volbách se dohodli na koalici v Pardubickém kraji, kde se dohromady dali ANO (15 mandátů ze 45), 3PK (SOCDEM, Spojenci pro kraj a Východočeši; 11), Koalice pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SND EK a Nestraníci; 6) a ODS s TOP 09 (5). Hejtmanem se stane opět Martin Netolický ze 3PK.

Na Vysočině bude vládnout koalice ANO (18 mandátů z 45), SOCDEM (3) a SPD, Trikolora a PRO (2). Hejtmanem se stane Martin Kukla (ANO). V Jihomoravském kraji bude jako hejtman pokračovat Jan Grolich z KDU- ČSL v koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09; 31 mandátů z 65) a Starostové pro jižní Moravu (4/).

V Olomouckém kraji se vítězné ANO (26 mandátů z 55) dohodlo na koalici s SPD, Trikolorou, PRO a Svobodní (5 mandátů). Hejtmanem bude Ladislav Okleštěk (ANO). Ve Zlínském kraji povládne ANO (20 mandátů z 45) se STAN (5) s dosavadním hejtmanem Radimem Holišem (ANO).

V Moravskoslezském kraji ANO získalo 35 mandátů z 65, takže je jasné, že hejtmanem bude opět Josef Bělica. Zatím však není jasné, s kým utvoří koalici.

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *