Green Deal: Nedemokratický projekt, gigantický podvod, ale i příležitost

  • Home
  • Green Deal: Nedemokratický projekt, gigantický podvod, ale i příležitost

Green Deal: Nedemokratický projekt, gigantický podvod, ale i příležitost

  • Home
  • Politika
  • Green Deal: Nedemokratický projekt, gigantický podvod, ale i příležitost
Většina lídrů českých stran a hnutí kandidujících do evropského parlamentu kritizuje stávající podobu Zeleného údělu. Výjimky však existují.
 
„Green Deal měl správnou myšlenku, ale dopadlo to katastrofálně. Pro nás je zásadní, aby se Green Deal vrátit na začátek. Na to se musí zaměřit nový evropský parlament, protože se to zvrtlo k zelenému fanatismu,“ konstatovala Klára Dostálová, jednička kandidátky hnutí ANO do evropských voleb, v anketě MFD. 
 
Podle Alexandra Vondry – který vede kandidátku koalice Spolu – je Green Deal příležitostí i hrozbou. „Bohužel jeho verze v radikálním pojetí Franse Timmermanse je pro celou Evropu spíš hrozbou ve ztrátě konkurenceschopnosti. Hlásíme se k omezování emisí CO2, ale chceme po volbách realistickou korekci dekarbonizační části Green Dealu,“ vysvětlil.
 
Jinak to vidí Piráti a jejich lídr Marcel Kolaja. „Pokud jej správně uchopíme, představuje Green Deal příležitost. Hrozbu představuje scénář, ve kterém zaspíme, nebudeme inovovat, a zatímco se celý svět posune, my se budeme stále držet technologií, které nikdo jiný už nepoužívá a nejsou konkurenceschopné,“ domníval se.
 
„Green Deal je strašně drahá politika pro české spotřebitele. Kvůli podpoře obnovitelných zdrojů platí ročně příplatek 45 miliard k ceně elektřiny, kvůli emisním povolenkám platí navíc ročně 60 miliard zahrnutých v cenách elektřiny. Podobně je to s cenami tepla, nafty, benzinu. Udělali bychom lépe, kdybychom místo Green Dealu obnovovali naše lesy,“ sdělil lídr SPD a Trikolory Petr Mach.
 

Green Deal vezme peněženky obyvatel útokem

Danuše Nerudová, jednička STAN, soudí, že Green Deal potřebuje rozumné změny, které povedou k větší ochraně životního prostředí, dostupným inovacím šetřícím peníze občanů. „Je potřeba podporovat rozumná opatření jako je čištění řek, výsadbu miliard stromů, inovace, které povedou k dostupnějším obnovitelným zdrojům, a také podporovat jádro. Navrhujeme z Green Dealu udělat Real Deal,“ vysvětlila. 
 
Green Deal je hrozba, myslí si lídryně volebního uskupení Stačilo!  Kateřina Konečná. „Minimálně v podání, v jakém existuje dnes. Chápu nutnost chránit planetu, přírodu a životní prostředí. Nicméně nesmí se tak dít na úkor obyvatel, protože stávající Green Deal vezme jejich peněženky útokem,“ konstatovala. 
 
Pro Filipa Turka, lídra Přísahy a Motoristů sobě, je Green Deal hrozba. „Hrozba pro současnost, hrozba pro budoucnost. Je to gigantický zelený podvod, který se snaží vyvolat ve společnosti zdání, že jde o ochranu přírody. Přitom se jedná o útok na tržní hospodářství a o další soustředěný pokus převychovat společnost,“ objasnil.
 
„Green Deal navrhly velké korporace a banky, aby na něm vydělaly. Lidí se nikdo neptal. Sociální demokracie to změní. Změna klimatu je skutečností. Pokud ji chceme zvládnout, musí podpora třeba na modernizaci domů nebo levnější energie směřovat k lidem. Podpora na elektroauta, kterou může využít jen firma, je cestou jen k tomu, jak lidi znechutit,“ myslel si lídr kandidátky sociálních demokratů  Lubomír Zaorálek.
 
Nedemokratický projekt, který zásadně mění ekonomiku a společnost bez dostatečného mandátu od voličů. Tak vidí Green Deal Libor Vondráček, lídr do evropských voleb a předseda Svobodných. „Green Deal pomůže životnímu prostředí velmi kosmeticky, ale daleko víc poškodí naši ekonomiku,“ uvedl s tím, že je třeba se zaměřit na stabilní zdroje energie, jako jsou uhelné a jaderné elektrárny, a přestat dotovat obnovitelné zdroje energie na úkor spotřebitelů a firem. 
 
Nejvíce pochopitelně Green Deal, neboli Zelený úděl, podporuje Strana zelených. „Zelení jsou pro mě dlouhodobě jedinou stranou, které bere téma rovnoprávnosti, klimatické změna a diverzity vážně. Jedinou stranou, která tahle témata považuje za svou prioritu, nikoliv za jedny z mnoha, které mohou počkat na později. Protože všechny ostatní strany to tak mají. Nemáme urgentnější problémy než řešit, jak zachránit tuto planetu,“ sdělila jednička do evropských voleb Zelených Johanna Nejedlová

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *