Bitva o Senát bude i v Jablonci a Mladé Boleslavi

  • Home
  • Bitva o Senát bude i v Jablonci a Mladé Boleslavi

Bitva o Senát bude i v Jablonci a Mladé Boleslavi

Z šesti kandidátů si budou moci vybírat voliči na podzim v senátních volbách na Jablonecku a Semilsku. V obvodu Mladá Boleslav se přihlásilo kandidátů sedm.

Na Jablonecku je to nejméně od roku 1996, kdy se do Senátu volilo poprvé. Před šesti lety se o funkci senátora za obvod 35 ucházelo sedm lidí, volby vyhrál Jaroslav Zeman z ODS, který tehdy mandát obhajoval. Volby do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo bude o týden později.

Majitel společnosti Detoa a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman z ODS měl v roce 2018 i podporu Starostů pro Liberecký kraj. Do druhého kola tehdy postoupil s právničkou Michaelou Tejmlovou (Senátor 21). Zeman křeslo obhájil se ziskem 56,42 procenta hlasů, znovu už nekandiduje. K volbám tehdy přišlo v prvním kole 44,38 procenta voličů a ve druhém bylo 19,53 procenta hlasujících.

Za hnutí ANO podnikatel Milan Kroupa

Za hnutí ANO bude do Senátu na Jablonecku kandidovat nestraník, podnikatel Milan Kroupa (50), který byl před šesti lety necelý rok primátorem Jablonce nad Nisou. „Zastávám tradiční hodnoty, jako jsou rodina, práce a morálka. Záležitosti, které byly dřív běžné a normální, se dnes bohužel z našich životů vytrácejí. Vím, že nezastavím čas ani technologický pokrok, ale minimálně jako senátor mohu ovlivnit to, co se objeví v českých zákonech. Třeba nesmyslná evropská nařízení související s Green Dealem bych jako senátor nikdy nepodpořil,“ řekl ČTK Kroupa. Jeho kampaň odstartuje v srpnu a k dispozici bude mít zhruba milion korun.

Kroupa před šesti lety vedl kandidátku ANO v komunálních volbách v Jablonci, hnutí tehdy skončilo druhé za ODS, ale spojilo se v koalici s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec. Koalice měla 17 mandátů ze 30 v zastupitelstvu a Kroupa se stal primátorem. Koalice ale nevydržela a o rok později se na podzim 2019 rozpadla, novou koalici sestavila ODS a primátorem se stal na zbytek volebního období občanský demokrat Jiří Čeřovský.

Už druhé volební období je Kroupa ve druhém největším městě Libereckého kraje řadovým zastupitelem. „Jsem zvyklý pomáhat lidem a pomůžu komukoliv, kdo za mnou přijde. Senátoři tu nejsou jenom od toho, aby zvedali ruce v Senátu, mohou pro zlepšení života voličů ve svých obvodech udělat spoustu dobrých věcí. A jak tak jezdím po Jablonecku a Semilsku a mluvím s nimi, vidím, že mě v případě úspěchu ve volbách čeká hodně práce,“ dodal Kroupa.

Koalice Spolu nominovala Víta Němečka

Za vládní koalici Spolu, v níž se spojila ODS, TOP 09 a Lidovci, kandiduje ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček (ODS)„Jako senátor budu usilovat o změny ve vzdělávání a kompetencích zdravotníků, což dle mého názoru, pomůže řešit nedostatek některých specialistů. Za důležité nejen pro náš region považuji i vyvíjet tlak na narovnání plateb zdravotních pojišťoven nemocnicím střední velikosti, jako je ta v Jablonci, Semilech a Jilemnici. Je to zásadní pro jejich běžný provoz, platy lékařů, sester a ostatních zaměstnanců, ale i pro jejich další rozvoj a konkurenceschopnost. Klíčovou otázkou k efektivní práci zdravotníků a fungování celého systému je digitalizace,“ objasnil Němeček.

Starosty pro Liberecký kraj bude v boji o Senát v obvodě Jablonec zastupovat dlouholetá starostka Semil Lena Mlejnková. „Chtěla bych v případě zvolení do Senátu dostarostovat jako neuvolněná, protože jsou rozjeté jsou velké projekty, které bych ráda dokončila. Vím po vzoru Michaela Canova, že tohle lze skloubit časově i pracovně. Do krajského zastupitelstva bych chtěla být řadovým členem,“ vysvětlila pro Osonoviny. „V Senátu bych se chtěla věnovat sociálnu, myslím, že na vsi a ve městě k tomu má blízko každý, protože sociální služby jsou potřeba. V tom mám docela služnou praxi. Případně bych mohla nabídnout i zdravotnictví, protože tomu jsem se také věnovala,“ upřesnila Lena Mlejnková.

Znovu se o místo v Senátu uchází ředitel jablonecké městské policie Michal Švarc (SPD) a podruhé to zkusí také právnička Michaela Tejmlová (SEN 21), kterou podporují i Piráti a Zelení. Ta se při minulých senátních volbách na Jablonecku probojovala do druhého kola. „Politika je věcí nás všech a jaká bude záleží na nás. I proto jsem se rozhodla angažovat. Jsem právnička, mediátorka, pracovala jsem dlouho v Bruselu. Mám plno zkušeností a myslím, že můžu pro lidi něco udělat i na úrovni senátní. Je to komora parlamentu, která zákony nenavrhuje, ale dotváří. Myslím, že jako právnička se mohu zasadit o to, aby právní předpisy byly spravedlivé, srozumitelnější a byly přijímány ve prospěch občanů, a ne nějakých velkých zájmových skupin, nebo pouze pro stát,“ vysvětlila svoji motivaci při své první senátní kandidatuře.

Na Mladoboleslavsku obhajuje senátní post bývalý primátor

V obvodu Mladá Boleslav bude senátní mandát obhajovat bývalý mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS), poprvé zvolený před šesti lety za ODS. Letos bude kandidovat za ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Kandidátem ANO 2011 bude lékař Igor Karen, který o Senátu zabojoval už v minulosti. Naposledy v obvodě Kolín v roce 2020, ve druhém kole tehdy prohrál s Pavlem Kárníkem (STAN).

Do boje o hlasy voličů na Mladoboleslavsku vysílá poprvé kandidáta hnutí STAN, které nominovalo poslance a krajského zastupitele Ondřeje Lochmana. Je společným kandidátem STAN a hnutí Starostové pro Liberecký kraj. „Chtěl bych být senátorem pro region. Tím, kdo pomůže co nejvíce malým obcím, které jsou v tom obvodu. Nejbližší je pro mě doprava. Stavby na Mladoboleslavsku, do kterých se už roky snažím jako krajský zastupitel mluvit. Konkrétně nové hlavní nádraží v Mladé Boleslavi, které nám slibují třicet let, obchvat v Mladé Boleslavi. A také nová porodnice. Na Turnovsku je důležité, aby vznikla silnice, která bude respektovat všechny přírodní krásy, a aby dálnice neskončila v Jičíně, a mezi Turnovem a Jičínem nebyla díra. Náklaďáky tam stejně budou a život se tím zhorší. Musíme vymyslet jakou variantu tam dostat, abychom zlepšili současný stav,“ uvedl Lochman pro Osonoviny.

Za Zelené s podporou SEN 21 kandiduje rovněž zastupitelka Středočeského kraje a Mladé Boleslavi Jana Krumpholcová (Zelení). Za SOCDEM se bude o senátorský mandát ucházet Lukáš Nozar. Kandidáta nasadilo i hnutí JaSaN, bude jím Václav Ort, který v roce 2022 usiloval za KSČM o místo senátora pro obvod Jičín. Piráti tentokrát do voleb v mladoboleslavském volebním obvodu nikoho nenasadí, podpoří Ondřeje Lochmana.

Zdroj: ČTK

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *