Pod Bezdězem vystoupí na festivalu Lucie i Landa

  • Home
  • Pod Bezdězem vystoupí na festivalu Lucie i Landa

Pod Bezdězem vystoupí na festivalu Lucie i Landa

  • Home
  • Kultura
  • Pod Bezdězem vystoupí na festivalu Lucie i Landa

Legendární kapelu Lucie, ve které naposledy vystoupí David Koller, Daniela Landu, Horkýže Slíže či Vypsanou fixu si mohou poslechnout všichni, kteří dorazí na závěrečnou zastávku festivalu Hrady CZ pod Bezděz.

Festival pod Bezdězem se koná v pátek 30. a v sobotu 31. 8., tedy poslední dva srpnové dny. Už v pátek vystoupí Daniel Landa (22.45-půlnoc), Mig 21 (20.15-21.15) či skupina Horkýže Slíže (18.15-19.15). V sobotu už od dvanácti hodin hraje Jelen, od 17 Visací zámek, od 19 Vypsaná fixa. Chinaski začínají ve 20.45. Vyvrcholením bude vystoupení kapely Lucie, které vypukne ve 22.30. V ceně sobotního lístku na festival je už tradičně vstup zdarma na hrad Bezděz, který letos slaví 760 let od svého založení.

„David Koller se rozhodl opustit skupinu Lucie. Rozcházíme se v dobrém a dohodli jsme se, že společně odehrajeme všechny nasmlouvané koncerty do konce letních prázdnin,“ sdělila na začátku února kapela na svých sociálních sítích. A právě Bezděz bude svědkem posledního koncertu Lucie ještě s Kollerem.

Předtím Lucie obrazila všechny zastávky putovního festivalu. „O mně je dobře známo, že jsem velkým milovníkem hradů a zámků. Vždy jsem měl pocit, že se jejich romantická atmosféra fantasticky doplňuje s rockovou muzikou,“ řekl pro MF Dnes kytarista a zpěvák skupiny Lucie Robert Kodym.

Lucie exkluzivně pouze na festivalu Hrady.cz

Účast legendární kapely těší i samotné pořadatele. „Mám obrovskou radost, že se mi podařilo po mnohaletém úsilí domluvit vystoupení skupiny Lucie, která vystupuje exkluzivně v rámci letošního roku pouze na festivalu Hrady CZ,“ uvedl jeden z organizátorů festivalu Viktor Souček.

Ten společně s dalším pořadatelem Michalem Šestákem považuje osm vystoupení Lucie na letošních Hradech za obrovskou kulturní událost. „Je pro nás čest se na ní podílet,“ shodli se organizátoři.

Zakladateli skupiny Lucie jsou kytarista Robert Kodym a baskytarista Petr (Břetislav) Chovanec (P.B.CH.) V nejslavnější sestavě kapely je doplňovali klávesista Michal Dvořák a zpívající bubeník David Koller. V lednu roku 1987 odehrála skupina v tomto složení svůj první koncert v pražském vysokoškolském klubu na koleji Blanice na Jižním Městě.

Jejich první singlová nahrávka Pár fíglů se stala hitem, lidé ji znají spíše pod názvem Šrouby do hlavy. V následujících letech Lucie vydala sedm řadových alb. První se jmenovalo stejně jako kapela – Lucie, následovalo In the Sky. Nejrockovějším albem Lucie jsou Černý kočky, mokrý žáby. Produkoval ho Ivan Král známý spoluprací s Patti Smith. V letech 1999 až 2002 Lucie čtyřikrát získala prvenství v anketě Český slavík.

Poprvé se na hradech objeví Daniel Landa

Vůbec poprvé se na Hradech představí zpěvák Daniel Landa. Ten byl na programu už před třemi lety, ale kvůli covidu se festival konal jen na dvou hradech a v omezené sestavě interpretů. „Daniel Landa, který rovněž nikde jinde nevystupuje, má vždy v pátek svou ,hradní premiéru‘, jeho vystoupení na našem festivalu je vzácná událost,“ vysvětlil v MF Dnes Souček.

Lístky na festival lze zakoupit v síti Ticketstream, páteční vstupenka stojí v předprodeji 1100 korun, sobotní 1200 korun, permanentka na oba dny pak 1900 korun. Na místě bude vstupné stát 1200 korun na pátek, 1300 korun na sobotu a permanentka 2100 korun.

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *