Naivní divadlo připravilo v nové sezoně i premiéru hry o Jizerské 50

  • Home
  • Naivní divadlo připravilo v nové sezoně i premiéru hry o Jizerské 50

Naivní divadlo připravilo v nové sezoně i premiéru hry o Jizerské 50

  • Home
  • Kultura
  • Naivní divadlo připravilo v nové sezoně i premiéru hry o Jizerské 50

Naivní divadlo v Liberci přichystalo ve své 75. sezoně i premiéru hry o lyžařském závodu Jizerská 50. Soubor se vydá na podzim také na tři zahraniční festivaly do Norska, Dánska a Japonska a vydá publikaci o divadle.

Naivní divadlo se řadí mezi první profesionální loutková divadla založená v bývalém Československu, vzniklo v roce 1949. Pod názvem Naivní funguje od roku 1968. Jeho tvorba je zaměřená především na dětské publikum, od dvouletých dětí až po žáky základních škol. V repertoáru má ale také inscenace pro dospívající a dospělé.

První nové představení sezony tradičně nabídne na začátku října. Inscenaci inspirovanou závodem běžkařů Jizerská 50 a nazvanou Do stopy! připravuje režisér Martin Tichý ve spolupráci s dramatikem Tomášem Syrovátkou. „Na pozadí nonverbální klauniády se sportovním komentářem se dětští i dospělí diváci dozvědí také spoustu zajímavostí z historie a průběhu tohoto legendárního závodu,“ uvedla pro ČTK mluvčí divadla Jana Pittnerová.

Další dvě nová představení uvede Naivní divadlo ve druhé polovině sezony, tedy v únoru a květnu příštího roku. „Bude to klasická pohádka Tři zlaté vlasy Děda Vševěda a autorská pohádka Johany Bártové nazvaná Akce Rosomák,“ sdělil pro ČTK dramaturg divadla Vít Peřina.

Loutkoherci se vydají do Norska i Japonska

I v této sezoně jako obvykle čeká loutkoherce několik zahraničních zájezdů. Nejprve v říjnu se vydají do Norska, kde se s inscenací Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! zúčastní loutkářského festivalu v Bergeru. „Na sever Evropy vyrazí liberečtí loutkáři ještě jednou v listopadu, tentokrát do dánského Silkeborgu s loutkovou komedií Babička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny! Zahraniční hostování na přelomu listopadu a prosince završí Naivní divadlo cestou do Japonska,“ prozradila Pittnerová.

V Japonsku soubor dvanáctkrát odehraje titul Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!, který je téměř beze slov, o to více však plný zvuků, nálad a pocitů. Inscenace je určená pro děti od dvou let a patří mezi nejúspěšnější hry Naivního divadla z posledních let, která od své premiéry v roce 2019 získala v Česku i zahraničí řadu ocenění.

Výročí založení si Naivní divadlo připomene slavnostním večerem s písničkami ze svých představení, které se bude konat 16. listopadu. „Chybět nebude ani výroční tombola či křest nové publikace o Naivním divadle,“ dodal Peřina.

Návštěvníci se však mohou do divadla podívat už v sobotu 7. září v rámci dní Evropského dědictví. V 10 a 15 hodin zde uvedou inscenaci pro nejmenší diváky od 3 let Červený balonek. Po představeních v 11 a v 16 hodin proběhnou komentované prohlídky divadelního zákulisí. Kvůli omezené kapacitě je potřeba si předem rezervovat vstupenku přes portál E-vstupenka.

Oldřich Szaban

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *